Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
19.6 C
Kastoria

    Για ποιους διευρύνεται η νέα ρύθμιση οφειλών σε 36-72 δόσεις

    spot_img

    Του Προκόπη Χατζηνικολάου

    Στη διεύρυνση των δικαιούχων-οφειλετών της νέα ρύθμισης των 36-72 δόσεων προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με το Yπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2021 έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2023 θα αφορούν και όσους έχουν χρέη στους Δήμους. Παράλληλα, με άλλη διάταξη που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, διαγράφονται παλαιά χρέη και μειώνεται στα 5 χρόνια ο χρόνος παραγραφής των οφειλών προς τους ΟΤΑ.

    Το ενδεχόμενο επέκτασης της νέας ρύθμισης και για τα χρέη στους δήμους άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (ΣΚΑΙ) αναφέροντας ότι η  ρύθμιση των 36-72 δόσεων “αφορά και φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και θα επιδιώξουμε να επεκταθεί και για τα χρέη στους Δήμους”.

    Έτσι λοιπόν, οφειλές από δημοτικά τέλη και πρόστιμα θα ρυθμιστούν υπό προϋποθέσεις σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπεται και για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

    Σημειώνεται ότι η έκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ταμεία θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου και αφορά όσους δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ, ενώ το ετήσιο επιτόκιο για όσους επιλέξουν τις 36 μηνιαίες δόσεις ανέρχεται σε 4,37% και ανεβαίνει στο 5,87% για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 37–72 μηνιαίες  δόσεις.

    Στα 5 έτη η παραγραφή

    Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή διαγράφονται παλαιά χρέη και μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των νέων οφειλών προς ΟΤΑ σε 5 χρόνια. Η ρύθμιση αφορά απλήρωτες οφειλές από δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους,  πρόστιμα, προσαυξήσεις οι οποίες με το σημερινό καθεστώς  μένουν “ζωντανές” ακόμη και για δεκατέσσερα χρόνια.

    Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση οι δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά από οποιαδήποτε πηγή τα οποία που καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας 5 ετών (από το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής).

    Επίσης εισάγονται μεταβατικής ισχύος διατάξεις για τις οφειλές παρελθόντων ετών προς τους δήμους που προβλέπουν:

    – Τη διαγραφή και μη αναζήτηση οφειλών που γεννήθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2012, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τέθηκαν μεταγενέστερα σε ρύθμιση. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

    – Τη δυνατότητα αναζήτησης, βεβαίωσης και είσπραξης, εντός της οριζόμενης προθεσμίας, οφειλών που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2017, εφόσον μπορούσαν να εισπραχθούν κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

    Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με τη ρύθμιση αυτή ο χρόνος παραγραφής μειώνεται σταδιακά στα 10 έτη για τις παλαιότερες οφειλές προ του 2013, στα 8 έτη για τις οφειλές προ του 2018 και στη συνέχεια στα 5 έτη για τις οφειλές από 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά. Οφειλές των ετών 2013-2017 μπορεί να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στη συνέχεια παραγράφονται.

    Πηγήcapital.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Mε… αλγόριθμο θα γίνονται οι ρυθμίσεις για χρέη στην Εφορία

    Εξατομικευμένες ρυθμίσεις για χρέη στην Εφορία σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ), κομμένες και ραμμένες...

    Δεν «τραβάνε» οι ρυθμίσεις: 1 στους 4 «άφησε» με το καλημέρα τις 72 έως 120 δόσεις

    Παρά τις προσδοκίες και κόντρα στα προγνωστικά, το νέο σχήμα με τις 72 δόσεις για τα χρέη της ενεργειακής...

    Έως 31 Ιουνίου 2023 η ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους

    Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι, στις 30/06/2023 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση...

    Ποιες είναι οι 14 αλλαγές που έρχονται στον Εξωδικαστικό

    Της Βάσως Αγγελέτου Τροπολογία με 14 σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού αναμένεται να...

    Διαβάστε ακόμη

    Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη: Στο 1,9% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους το 2023

    Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της...

    Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

    Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...